Autostrada Orăştie-Sibiu: Lotul 3 va fi gata pe 15 noiembrie, spune Şova

Lotul 3 autostrăzii Orăştie - Sibiu, singurul care mai trebuie dat în folosinţă între cele două localităţi, va fi gata pe 15 noiembrie, conform angajamentului luat de constructorul italian, a declarat joi, la Simeria, ministrul Transporturilor, Dan Şova.
Economica.net - vin, 25 apr. 2014, 05:33
Autostrada Orăştie-Sibiu: Lotul 3 va fi gata pe 15 noiembrie, spune Şova

‘Au primit o extensie de timp până în noiembrie 2014. Vreau să ne înţelegem bine: data de 15 noiembrie 2014 nu este o dată stabilită nici de mine, nici de CNADNR, ci este stabilită de Completul de Arbitraj. (…) Angajamentul lor scris este că până în iulie termină cei 16 kilometri care sunt neafectaţi de alunecări (de teren, n.r.), iar cei 6,7 kilometri afectaţi de alunecările de teren, până în noiembrie’, a afirmat, într-o conferinţă de presă, ministrul Şova.

Ministrul Transporturilor a inspectat joi stadiul lucrărilor pe tronsoanele de autostradă Lugoj-Deva, Arad-Nădlac şi Orăştie-Sibiu şi a participat, împreună cu ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, la recepţia lucrărilor de reabilitare a spitalului CF din Simeria.

Lucrările incluse în Lotul 3 din autostrada Orăştie-Sibiu vor continua cu italienii de la Impregilo, fără costuri suplimentare, a anunţat, într-o conferinţă de presă pe 1 aprilie, ministrul Transporturilor, Dan Şova.

‘Impregilo avea o serie de pretenţii inacceptabile pentru care noi am spus că ori se revine în limitele contractului, fără costuri suplimentare, ori reziliem contractul. Până ieri /31 martie 2014, n.r./, la ora 12,00, şi-au dat acceptul pentru cererile formulate de CNADNR /Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România/. Şi-au asumat că vor termina cei 16 kilometri din cei 22 km neafectaţi de alunecările de teren, până la 15 iulie 2014. De asemenea, şi-au asumat finalizarea lucrărilor fără costuri suplimentare aşa cum s-a dorit iniţial şi ne determinase pe noi să reziliem contractul’, a spus Şova.

Potrivit ministrului Transporturilor, până cel târziu luni, 7 aprilie, CNADNR va anunţa noul program de lucrări pentru acest lot, fără a publica actul adiţional la acest contract, întrucât documentul face parte din contractul care nu este public.

‘Ne aflăm acum într-o altă paradigmă, iar până vineri /4 aprilie 2014, n.r./ va fi stabilit un nou program de lucrări şi, printr-un comunicat de presă al CNADNR, cel târziu luni vom aduce la cunoştintă acel program, mai puţin actul adiţional pentru că acesta face parte din contract şi nu este public. Impregilo a înţeles să aibă o atitudine aşa cum o au şi în alte ţări din Europa sau de pe alte continente, unde au avut lucrări bune şi şi-au construit reputaţia pe care o au azi’, a menţionat Dan Şova.

La sfârşitul lunii martie ministrul Transporturilor declara, la postul public de televiziune, că înţelegerea contractuală cu italienii de la Impregilo pentru Lotul 3 din autostrada Orăştie-Sibiu va fi reziliată.

Autostrada Orăştie-Sibiu a fost deschisă circulaţiei în data de 20 decembrie 2013, pe distanţa dintre Orăştie, judeţul Hunedoara şi Cunţa, judeţul Alba, respectiv aproximativ 44 de kilometri, după ce anterior, în cursul aceleaşi zile, a fost inaugurat şi lotul 4 al acesteia, între Sălişte şi Sibiu, în lungime de 16 kilometri.

Din cauza complexităţii şi lungimii proiectului, pentru execuţia lucrărilor de pe autostrada Orăştie-Sibiu a fost realizată o împărţire în 4 loturi. Valoarea totală de construcţie a tronsonului Sibiu – Orăştie este de 716 milioane de euro.

Deschiderea lucrărilor la loturile 1 şi 2 de pe autostrada Orăştie – Sibiu, parte a Coridorului IV Pan-european, a avut loc în 15 noiembrie 2011, ambele având ca termen iniţial de finalizare aprilie 2013.

Proiectarea şi execuţia lotului 1, în lungime de peste 24 de kilometri, de la Orăştie la Vinţu de Jos, a fost realizată de SC Strabag SRL, valoarea investiţiei depăşind 166 milioane de euro.

Lotul 2 cuprinde 19,7 kilometri, de la kilometrul 24,1 la kilometrul 43,8, şi se întinde de la Vinţu de Jos la Miercurea Sibiului, cuprinzând şi centura Sebeşului, în lungime de opt kilometri.

Investiţia se ridică la peste 114 milioane de euro, lucrările fiind executate de Asocierea Straco Grup SRL -Studio Corona SRL Civil Engineering.

Din valoarea eligibilă a fiecărui contract de proiectare şi execuţie, 85% sunt rambursaţi de Comisia Europeană, constituind finanţare acordată prin Fondul de Coeziune, diferenţa până la valoarea totală fiind asigurată de la bugetul de stat.

Proiectul a urmărit construcţia unui nou sector rutier la standard de autostradă, cu câte două benzi pe sens, pe traseul Orăştie – Sibiu, în lungime de 82,07 kilometri

Te-ar mai putea interesa și
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investiţiile străine directe (FDI) în Bulgaria au înregistrat în primele nouă luni din 2024 un flux pozitiv net de 1,24 de miliarde de euro, echivalentul a 1,2% din PIB, dar comparativ cu......
Beijingul a eliminat temporar vizele pentru românii care călătoresc în China
Beijingul a eliminat temporar vizele pentru românii care călătoresc în China
Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă aprecierea faţă de decizia autorităţilor chineze de a excepta, în perioada ...
CFR anunță redeschiderea linia Stanceni – Lunca Bradului pentru circulaţia trenurilor cu tracţiune Diesel
CFR anunță redeschiderea linia Stanceni – Lunca Bradului pentru circulaţia trenurilor cu tracţiune Diesel
La ora 11:09 s-a redeschis linia Stanceni - Lunca Bradului pentru circulaţia garniturilor cu tracţiune Diesel, iar trenurile ...
ANPIS anunță că 154.159 de persoane au beneficiat în luna octombrie de indemnizații de creștere a copilului
ANPIS anunță că 154.159 de persoane au beneficiat în luna octombrie de indemnizații de creștere a copilului
Numărul persoanelor care au beneficiat de indemnizaţii pentru creşterea copilului a fost, în luna octombrie 2024, de ...